Qui som?

Som un agrupament escolta arrelat al municipi de Vilassar de Mar, amb més de 9 anys d’història. Vam néixer gràcies al creixent interès dels ciutadans del poble pel projecte educatiu escolta, quan, en veure’s desbordades les llistes d’espera de l’A.E. Intayllú, les joves del poble van optar per crear un segon cau que donés resposta a aquesta demanda social.

Des d’aleshores, hem estat lluitant per oferir un espai de creixement i aprenentatge als infants i als joves de Vilassar, desenvolupant el nostre projecte en el marc de l’escoltisme català, laic, democràtic i participatiu.

Què fem?

L’objectiu final del nostre projecte pedagògic és el d’educar persones crítiques, solidàries i compromeses, que participin activament en el seu entorn social i s’impliquin de forma alegre i combativa, des de qualsevol àmbit, en la construcció d’un món millor.

D’acord amb les premisses de l’escola lliure, apostem per un aprenentatge basat en la vivència d’experiències significatives que activin competències i habilitats clau per al creixement personal i col·lectiu d’infants i joves, tot esborrant la línia fronterera entre lleure i educació. Per això mateix, les principals eines al servei del nostre projecte educatiu són les activitats i els jocs, les experiències compartides, la simple convivència, la creació i la realització de projectes i iniciatives pròpies, la reflexió i el debat en grup.

D’altra banda, tenim la voluntat de posar infants i joves al centre de tot el que fem, proveint-los de les eines necessàries per desenvolupar la seva autonomia, fent-los partícips d’un projecte on puguin tenir la veu i la capacitat de presa de decisions que se’ls nega a tants altres espais de la nostra societat. 

No només som respectuoses amb qualsevol mena de diversitat (cultural, religiosa, funcional, sexual, de gènere, etc.), sinó que també creiem fermament en el gran potencial enriquidor que comporta viure de prop aquesta diversitat i, en conseqüència, som i volem ser un cau plenament inclusiu.

Hola!   🙂

Ambients

El nostre projecte pedagògic es desenvolupa en diferents espais on es crea l'aprenentatge.

El cau és un espai de trobada per a totes les persones que formen part de l’agrupament. Allí ens reunim setmanalment infants, joves i caps per dur a terme les activitats. El cau, però, també és el punt de partida de molts projectes, el lloc on ens apleguem les caps per debatre, prendre decisions i preparar activitats. Cadascuna de les persones que gaudeix del cau és responsable de fer d’aquest un espai net i cuidat, on totes ens puguem sentir còmodes i segures.

És una activitat que s’intenta realitzar diverses vegades al llarg del curs, tant com ens permeti la disponibilitat de caps i famílies, ja que és un espai que, seguint la tradició escolta, ens connecta amb la natura i ens allunya de la vida sedentària i rutinària que es tendeix a tenir. A més a més, és una manera de conèixer millor l’entorn en el qual vivim, d’interactuar amb la natura i de relacionar-te amb els teus companys i companyes d’una manera diferent, tot compartint experiències úniques.

Cada any duem a terme uns campaments d’onze dies a principis d’agost. És una de les experiències més intenses i enriquidores que es pot viure al cau. El fet de conviure durant tants dies, amb gent d’edats tan diferents, en un mateix espai on totes hem d’assumir responsabilitats i tasques, hem de cuidar l’entorn i hem de cuidar-nos entre nosaltres, fa que els campaments, més enllà de les activitats que s’hi realitzen, siguin una font immensa d’aprenentatge pràctic: connexió amb la natura, descoberta de noves possibilitats, adquisició d’autonomia, gestió de les emocions, convivència i treball en equip, germanor i solidaritat.

El curs comença amb el pas de branca. És un cap de setmana on tanquem l’any i donem pas a una nova etapa. És llavors on aquells infants i joves que els toca canviar d’unitat fan el pas simbòlic d’una unitat que els ha acollit durant 3 anys a una nova. De la mateixa manera que es presenten els nous caps de cada unitat. Però també, és l’espai on aquells que marxen de la gran família d’Atzavara poden acomiadar-se de tothom. És una nit màgica i plena d’il·lusió per l’Atzavara!

Unitats

L’Agrupament Escolta s’organitza per grups segons l’edat dintre dels quals existeix una franja de tres anys. Aquestes franges d’edat corresponen a diferents etapes del desenvolupament dels infants i joves. Cadascuna realitza diferents activitats amb uns objectius concrets, que responen a les necessitats específiques dels nois i noies. A l’Atzavara, normalment, les unitats tenen un màxim de 8 infants per generació. 

Cada unitat té un equip de caps i sempre són els mateixos durant tot el curs. Cada equip de caps, independentment dels objectius plantejats conjuntament amb els infants, a partir de l’anàlisi del grup i de l’observació de les mancances i fortaleses es plantegen uns objectius a treballar.

Follets i Folletes (de 6 a 8 anys)

“La il·lusió de créixer” 

És l’edat de màxima il·lusió per la descoberta, pel joc i pel somni. Els infants surten per primer cop de casa i comencen a descobrir els altres. Així aprenen a conviure en la col·lectivitat i a ser alhora persones més autònomes. Molts hàbits que adquireixen en aquesta etapa seran per tota la vida. 

Llops i Llobes (de 9 a 11 anys)

“Fent córrer la imaginació”

És l’edat entusiasta de l’expressió i la creativitat, on la imaginació és al servei del joc i de les activitats. Les nenes i nens aprenen a conviure en grup i a treballar en equip. Comencen a tenir els seus propis valors i es consoliden els hàbits que van formant la seva personalitat.

Raiers i Raieres (de 12 a 14 anys)

“Viure una gran aventura”

És l’edat de l’afirmació d’un mateix, on el desig de projectes i de reptes es fa més present. Els nois i les noies desenvolupen el caràcter, les actituds i la capacitat de viure conjuntament i enriqueixen la seva personalitat. La implicació en els projectes potencia el seu compromís personal.

Pioners i pioneres (de 15 a 17 anys)

“L’entusiasme dels meus propis projectes”

És el temps decisiu per als ideals, per a les preguntes i les ambicions. Noies i nois perfilen i concreten les seves responsabilitats. Són ells i elles els veritables protagonistes de la vida de la unitat: en són membres actius i el grup pren una gran importància.

Claners i claneres (18 anys)

“La culminació”

Aquest any tanca l’etapa educativa del jove, i passa a començar una etapa formativa que durarà tota la vida.

Així doncs, estem molt orgullosos de poder ajudar a joves de Vilassar a començar aquesta nova etapa de la vida, i sobretot de culminar el procés educatiu de l’escoltisme! Ara els tocarà a ells escollir si volen seguir-lo expandint!

“L’art d’ensenyar és l’art d’ajudar a descobrir.”

Mark Van Doren  (1894 -1972)

CAPS

Què és ser cap?

Ser cap vol dir tenir un equilibri entre transmetre valors i donar la llibertat suficient perquè cada infant i jove pugui créixer i formar-se com a persona autònomament. El o la cap té la responsabilitat de guiar els joves durant tot el recorregut del cau. Ser cap també és crear grans vincles i relacions amb els infants i joves fent que el cau esdevingui un espai de confort i comoditat per aquests. Consisteix, també, a aprendre al màxim dels infants que té a càrrec seu perquè, sense aquests, la primera funció no s’aconsegueix.

Consell

Les caps prenem les decisions referents a l’Agrupament en una assemblea anomenada consell. Aquesta assemblea es duu a terme un cop per setmana, quasi sempre dissabte després del cau. En aquest espai avaluem les activitats realitzades de cada unitat durant el cau d’aquella setmana,  parlem del progrés de cada unitat i de cada infant reflexionant de si la metodologia emprada és la millor per satisfer les necessitats de cada infant i jove, prenem decisions envers les activitats que es realitzen pels infants del cau i/o del poble, reflexionem sobre el nostre paper i la manera d’educar i busquem maneres per millorar entre tots i totes al nostre cau.

Pàgina desenvolupada per Sergio Preciado

Gmail de contacte: serpre97@gmail.com

Pàgina desenvolupada per Sergio Preciado

Gmail de contacte: serpre97@gmail.com